12
Юли
10

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

Тръгвам пак към онзи бряг най-зелен,
където беше Май всеки ден!…
Там изоставихме света,
там потъна радостта…

Преди няколко вечери гледах – най-накрая – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ в рамките на Филмови нощи във Филипополис (Ети, яд ли те е, че си нямате такъв фестивал в София, аааа???) Филмът беше  – очевидно, щом пиша – брилянтен. Разказва се как при една съвсем реална в живота ситуация един стар и необичайно мъдър човек измъква своя внук от житейската бездна, в която се е озовал след ситуацията. История за борбата да съградиш отново живота си, история за обичта към дете, на което си пазител, история за пътуване. Да, и история за игра на табла, хахаха.

Интересното в случая е, че романът е на Илия Троянов, който, както разбрах, живее в Германия от малък и всъщност пише книгите си предимно на немски: „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е оригинално „Die Welt ist groß und Rettung lauert überall“. Представете си какво бе учудването ми, като видях „Превел от немски: (еди-кой-си)“ в книгата! 😀

Още нещо интересно за Троянов, от Светата Уикипедия:

Илия Троянов е роден на 23 август 1965 година в София. През 1971 година семейството му емигрира в Западна Германия, където получава политическо убежище. С едно прекъсване през 1977-1981 година, от 1972 до 1984 година той живее в Найроби, където баща му работи като инженер. След кратък престой в Париж, от 1984 до 1989 година учи право и етнология в Мюнхенския университет. Прекъсва образованието си, за да основе издателството „Кирил унд Метод Ферлаг“, а през 1992 година – „Марино Ферлаг“. И двете издателства се специализират в издаването на африканска литература. От 1999 година живее в Мумбай, а от 2003 година – в Кейптаун.

През 90-те години Троянов пише няколко документални книги за Африка, съставя антология на съвременната африканска литература и превежда африкански автори на немски. Първият му роман „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ („Die Welt ist groß und Rettung lauert überall“) е издаден през 1996 година.

Автор на документалния филм за лагерите по комунистическо време в България: „Напред, но нека никога да не забравяме. Балада за български герои“[1].

Ето, и този голям човек е прекъснал университета, па на! 😛 Не е само Стив Джобс!

Впрочем, да спомена, че установих, че не просто не съм студент по душа, но направо съм си пълен disaster като студент 😀 От новата сесия май не успях да си взема и един от изпитите без поправка! Ще търся себе си elsewhere 😛

Този пост нещо не се получи. Нейсе. Насладете се поне на саундтрака на „Светът е голям“, изпълнен от Стефан Вълдобрев и Рут Колева.

Ако сте от Пловдив, можете да гледате филма на 20-ти Юли от 23.30 часа, под откритото небе на лятно кино Орфей, само срещу 5 лева :p В киното можете да си занесете пица или мартини 😛

(Ети, още ли не те е яд (devil) ?)


Advertisements

3 Responses to “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”


 1. 1 гравитон
  юли 12, 2010 в 11:02 pm

  А и с поста се е получило! Но онова дето го споменаваш за за сесията… наистина не се е получило? Пък то си зависи от теб, малко повече концентрация и труд в тази насока и ще почне да става с лекота!…Да ти се чуди човек що бързаш да ставаш голям и мъдър? Я си се радвай на студентството, сега му е времето!

 2. юли 13, 2010 в 12:19 pm

  Хехе доста интересно, че книгата е на немски. М/у другото, не се бях замислил за историята на филма, които btw е наистина уникален.
  Мерси за песничката на Стефан Вълдобрев 🙂

 3. 3 kralicata
  юли 19, 2010 в 8:16 am

  четох я тая книга, не съм гледала филма, книгата не беше каквото очаквах, не знам.

  ще взема да гледам да видя за какво става въпрос

  иначе интересно, че чак сега се занимаваш с нея, тя беше в хорските усти преди около 2 години


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


На висока планина стоях
и зовях Али, Божия лъв.
О, Али, Божи лъв, Царю човешки,
дари с радост скръбните ни сърца.

Advertisements

%d bloggers like this: