22
Юни
10

„Това ли ви е патриотизмът??“

Статията не е моя – но е много добра и твърде точна, като никога се подписвам под всяка дума на Лонганлон! Пускам в блога си без позволението на автора, но ако той има нещо против, в което се съмнявам, ще го махна веднага 🙂

Добра работа, Лонганлон!

България на три планети, фланелка с хановете, да мразиш турците и като се напиеш да пееш македонски песни – това ли са патриотизмът и родолюбието според вас?

Понякога, макар и не много често, успявам със статия да напипам някое особено болно място у обществото (или поне тва общество, което чете този блог), за което болно място не съм и подозирал до тогава. Така например безспорно привлекателните дини се оказаха емблема на лицемерието на учудващо много мъжки екземпляри, които се правят на толкова анти-чалга и ърбън пичове,че стават смешни и жалки, обявявайки перфектно направените руси кукли за грозни, с което само потвърждавати истинността на баснята за киселото грозде.

Настоящето пък ми предостави нов пример за изучаване. Онзи ден споменаването на факта, че Време разделно е роман, написан по поръчка на БКП за да оправдае насилственото преименуване на българските турци и да насади омраза към тях (wiki), както и личното ми мнение, че това е най-гнусната книга, която съм чел, предизвика доста … откровени реакции на хора, на които текстът ми успя да разклати чувството за национална идентичност, уповаващо се не на любов към родината, а най-вече на виждането за неизменна национална преебаност и яростна омраза към някого.

Героичният патриотизъм на преебаните

Опитът ми да кажа, че историческите събития  (дори тези по времето когато Османската империя е владеела страната ни) всъщност не са филм на ужасите, а реалните хора (дори и турци) рядко са приказно жестоки злодеи,  които ядат бебета на закуска, бе приет като лична обида от някои. Явно виждането, че българите сме най-преебаният народ във вселената – най-много сме страдали, най-дълго и най-мъчително – е свещено за патриотизма на много хора. Свещено, защото не подлежи на обмисляне и обсъждане, а който каже нещо различно – той не просто греши – той ОСКВЕРНЯВА българската национална идентичност!!!

Това се отнася и до героите на националноосвободителната ни борба. Герой може да станеш, само ако умреш. При това, най-добре е да умреш съвсем безсмислено, в акт на тъпа жертвоготовност, без да постигнеш нищо. Т.е. за да си герой не трябва да си преборил някого, а трябва да са те преборили тебе – защото само така си част от свещеното виждане за преебания народ – един преебан герой, когото всички почитат. Тези, които са успели да  направят нещо полезно за България и не са преебани,  никой не ги почита – те не могат да бъдат герои. А който твърди, че да умреш безсмислена смърт не е геройско, ОСКВЕРНЯВА българската национална идентичност!!!

И тъй като за да си вечно исторически най-преебаният, трябва някой да те преебава, омразата към този някой съставлява жизненоважна част от масовия патриотизъм. Мразим турците, циганите, сърбите, македонците, гърците, румънците, евреите, Америка, “Великите сили дето ни преебаха в Ньой” и тази омраза също е свещена – и който сподели, че тя може би не е съвсем оправдана и че тия народи не се състоят от жадни за кръв вампири, изпили кръвта на всяка една българска девойка и лично откъснали ръцете и краката на Балканджи Йово, ОСКВЕРНЯВА българската национална идентичност!!!

Това ли ви е патриотизмът?

Едно време яко сме страдали, ама и яко сме ги били – но лошите все успяват да ни прецакат и “затова сме на това дередже” и затова ги мразим. Това ли ви е патриотизмът, това ли ви е родолюбската визия за бъдещето на страната ни? Да се оплакваме и да скърцаме ядно със зъби, а като се напием да пеем тъжни песни?

Аз отдавна имам една мечта за България – в тази държава всеки да започне по-рядко да носи фланела с надпис “”България на три морета”, но и да спре да си хвърля фаса през прозореца на колата. По-малко да “милее за България”, а пък поне да научи имената на съседите от входа си. Да спре да се оправдава с “турците и циганите” а да се погледне какво полезно той е свършил. По малко да пее патриотични песни, но и по-рядко да псува, когато някоя майка с количка засече перфектното ускорение на голфа му.

Изобщо, по-малко да се бие в гърдите колко голям  родолюбец и “истински българин” е, и просто да си върши добре и съвестно работата и да изучи децата си. Така без гръмки изказвания и декларации за безграничен патриотизъм, най-добре ще помогнем на страната си да стане наистина добро място за живеене – а какво по-патриотично от това?

Advertisements

0 Responses to “„Това ли ви е патриотизмът??“”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


На висока планина стоях
и зовях Али, Божия лъв.
О, Али, Божи лъв, Царю човешки,
дари с радост скръбните ни сърца.

Advertisements

%d bloggers like this: