25
Май
10

Миро – творец, творящ със сърце и смелост!

I’m in love! Влюбен съм! В Миро!!

Наскоро се бях поотчаял, да си призная, от Миро, може би защото видях ужасния постер на турнето му, на което за съжаление не успях и да отида (но пък ми казаха, че било truly страхотно); може би пък ми падна личния негов рейтинг, защото продуцент са му Пайнер (отново предубеждения!), а може би… хм, кой знае. Както и да е.

Важното е, че преди малко видях новия клип на песента за Евровизия – клипа на английската версия. Впечатлен съм!


(Forever be the same)

There was a time a little boy and angel
He crossed the line and in the mirror saw a stranger
Back in the time you didn’t believe in angels
An angel always staying by her side

What do you say my little girl?
No one else can be my savior.

What do I say my little girl?
Just save this fallen angel with love.

Oh… oh…
Oh… oh…

Will an angel part to be free?
But I’ve got you and you’ve got me.

When the lights go down you bring me salvation
When the tears run dry you woke me
To save your love and calm for me
Till the end of time you will always be my angel

My love my love

(Forever be the same)
You’re an angel my love

Oh… oh…
Oh… oh…

(You will always be)
(You will always be my angel)

What did you say my little girl?
No one else can be my shelter
What did you say my little girl?
Just save this fallen angel.

Вярно, че на английски някак не звучи добре песента, или поне не толкова добре колкото на български, ала текстът е преведен (и променен) добре – по мое мнение. А клипът е прекрасен! Първоначално реших, че е някакво неоригинално видео по Западен модел, но след като изгледах първата минута все повече не можех да повярвам: клипът показваше любовен триъгълник! Ама не от онези пошлите, а някак романтичен!

Навярно в Европа, а и у нас, видеото ще се приеме като пошло, но според мен то първо изразява любов (не е нещо ново, че сексът и милувките са много естествени и красиви изразители на любовта, когато са нежни), и второ, не е еднопластово – ако човек обърне внимание, героите в него освен че са се отдали на празник на романтичното и сексуално удоволствие, оставайки със себе си се терзаят от въпросния празник и деленето на половинката/третинката. Нещо повече, във видеото отново има лек, деликатен и наистина красиво измислен, намек за гей романтика/любов. Не зная кой е автор на идеята на клипа (а и режисьорът си е свършил добре работата), не зная дали Миро е решил да поднесат това, не зная дали има някакво вдъхновение, но клипът е чуден!

Нещо наистина оригинално и смело, защото – да не забравяме – Миро има смелостта да пусне такъв спорен клип за Евровизия, когато не допуснаха „Губя контрол, когато“ в класацията на МТВ, точно заради – ако не се лъжа – видеото към нея.

БРАВО, МИРО! Отново заемам мястото си сред феновете ти! :]]


Advertisements

7 Responses to “Миро – творец, творящ със сърце и смелост!”


 1. май 26, 2010 в 12:19 pm

  Missed me? xD

  Мислех да се въздържа от коментар, но … уф!
  За песента съм съгласен – надхвърля почти несъществуващите стандарти на модерната българска поп сцена, която в момента е малко като нелегалена resistance force група срещу поп-фолк диктатурата.
  Но видеото! Ти изобщо гледа ли го? Или го гледа с mute?
  Добре, може би не съм в състояние да разбера арт похватите на режисьора, но в песен, която звучи интимно, в която лирическият прави обяснение в любов, последното нещо, което би било логично да видим, е menage a trois с двaма мъже o_O Нека вземем (почти) произволен цитат от текста:
  „But I’ve got you and you’ve got me.“
  Можеш да спориш с мен, но аз не виждам/чувам „…you’ve got me and him … and we’re doing a threesome in a hot tub…“
  Но иначе Миро заслужава адмирации за това, че се вслуша в предложението ми (шшшш, не казвай, че не го е видял!) да попреведе част от текста и да пооправи хореографията. Екипът му – a smack, защото не се е справил добре със задачата, особено с хореографията, която започва с превръщането на Миро в футуристична Изида със сребърни крила, размахвани от две танцьорки, обвити с алуминиево фолио и bubble wrap. Колко вдъхновено.
  И не смей да ме наричаш хейтър! xD Това беше просто конструктивна критика и реализъм.

  P.S. – „I’m in love! Влюбен съм! В Миро!!“ След като прочете това, което неизбежно ще стане, сърцето на Зак ще бъде разбито, той ще се пропие от мъка, някоя вечер ще катастрофира, ще загуби зрението си и ще завърши като помощник-хореограф на Миро… И всичко заради теб!

 2. май 26, 2010 в 1:02 pm

  Това за Зак и помощник-хореографа ме разби 😀

  Чакай сега, Ети, напълно виждам, че не се заяждаш с клипа, но мисля, че имаме малко по-различни виждания. И не, не съм го гледал на муте, напротив 😛

  Може би си забравил какво правят влюбените, когато са нововлюбени. Те правят точно това: смеят се, закачат се, разхождат се прегърнати из града, къпят се заедно, правят си шегички в банята… Не е само секса. А секса в клипа на Миро е романтичен, забележи! Особено на фона на целия хардкор гонзо порн, който ни облива навсякъде.

  „But I’ve got you and you’ve got me.“

  „Аз имам вас и вие имате мен?“ 🙂

  Безспорно „little girl“ (макар че имаше някъде и little boy) е основният човек в песента, но ми се струва че обяснението в любов е съвсем същото: аз ви обичам и вие ме обичате. Тройката не е само сексуална поза/приключение, някои хора имат съвсме сериозни и романтични връзки от трима…

  Възможно е дори текстът да няма пряко отношение с клипа. Но – забележи отново – това не значи, че клипът не е красив и не е романтичен, т.е. не отговоря на настроението в текста!

  Когато „Губя контрол“ излезе, в „Шоуто на Слави“ Миро каза, че клипът не бил с идеята да изрази садомазохизъм, а нещо друго. И до днес не разбирам какво, но му вярвам – защото бях голям почитател на „Омиротворен“ (албума). В албума има някои неща, които си личи, че са слагани за пълнеж, но половината песни са свързани директно със заглавието и са много хубави – и като звучене, и – особено – като настроение и послание.

  Мисля, че Миро е светъл човек и се старае да прави светли песни 🙂 Клипът също е светъл и романтичен! 🙂

 3. май 26, 2010 в 1:32 pm

  „You“ в случая вярвам се ползва в единствено число, след като единственото лице, към когото се обръща, е „little girl“.
  Изпълнението на клипа наистина е добро, признавам че е романтично and all, но концепцията е като неутрална македонска енциклопедия – несъществуваща. 80% минава в целувки, гушкане и подобни прояви на близост, а в останалата част от клипа момичето е тъжно – например докато седи върху тоалетната чиния, а едно от момчетата се бръсне (2:01). Предпочитам да не се задълбочавам в съждения защо прави тези физиономии, докато седи върху керамичния трон, но във всеки случай идеята се губи. След това пък се тръшка пред кадри на Миро, прожектирани на стената в спалнята й. Не знам защо й е още един мъж в спалнята, след като си има други двама …
  Заключение – не е важно единствено качеството на клипа и отделни сцени. Важна е също и концепцията.

 4. май 26, 2010 в 2:00 pm

  Прав си, към little girl е. Препрочетох текста и установих, че лично аз не мога да измисля нещо смислено от него като история, или е от онези неразбираеми текстове с емоция, или при римуването нещо се е изгубило.

  Но виж:

  Will an angel part to be free?
  But I’ve got you and you’ve got me.

  Ще се отдели ли ангел, за да бъде свободен?
  Но аз имам теб и ти имаш мен.

  Според мен концепцията е значително издържана, приятелю, просто не е от тези неща, които са подковани и извезани с желязна логика (като сюрреализъм). Писах и в статията, според мен клипът цели да покаже раздвоението между l’amour a trois и l’amour a deux. Момичето е little girl, едно от момчетата е ангелът, а другото е little boy. Stranger-ът не знам кой е.

  Твърде много се отдадохме да разнищваме текста, като гадни лтературни критици. Това е изкуство. Чувства се. Затова ти казах да прочетеш „Портретът на Дориан Грей“ 🙂

 5. 5 LecherousQueen
  май 27, 2010 в 12:10 pm

  И аз не знам що се тръшка за Миро, другите двама са симпатяги 😉
  Клипът няма общо с песента наистина.
  Според мен никой не изпитва чувства на раздвоение, всички са щастливи в тройката. 🙂 И аз бих била щастлива
  😛
  Не мога да кажа, че нещо в песента или клипа ме разчувства.

 6. 6 patladjan
  май 27, 2010 в 11:40 pm

  За първи път слушам английската версия на песента, за първи път гледам и клипа. Подпирайки се на „бяхме деца, някои са пораснали, другите не са – останаха си ангели“ от оригиналния текст, приемам, че ангелът излиза като символ на невинността, на детското, чистото, бяло. В началото виждам момичето и момчето, облечени в ангелския цвят. Между тях има привличане, в съществата им покълва желание, на което не знаят как да реагират – да му се отдадат или да се го потиснат. Дали във въображението си (момчето продължава да се почесва по главата, когато се предполага, че целува момичето), или в действителност, персонажите страстта си, това е ясно. Оттук разчитам появата на второто момче, като раздвояване на персонажа – разкъсан между бялото(малкото момче) и почернялото(замърсило „чистотата си“). Нататък забелязвам, че момичето интимничи само с черното момче, а с другото всичко е по детски невинно. Постепенно и момичето „сменя цвета си“, почернява, омърсява се. В самия край вече черното момиче(явно недоволно от цветовата си гама:Д) напуска черното момче(което е избрало черното за себе си, бялото момче вече го няма) и остава гола. (Пре)родена?

  //пхахахах, да, както и да е:Д

 7. юни 10, 2010 в 7:12 pm

  клипът всъщност е мнооого яко копиран от любимият ми „мечтатели“ на бертолучи 🙂 не знам дали си го гледал (ако не – е, обичам да го препоръчвам този филм на познати и непознати), но си е взето всичко – чак до сцената в банята, където се къпят заедно тримата, през нощните разходки, самото усещане и т.н. и сигурно затова изглежда хубав – ми щото е взето наготово от професионалист един вид..

  никога не съм се впечатлявала особено от миро, само случайно съм чувала негови песни и ми харесват дотолкова, доколкото са лесно грабващи.

  иначе наскоро попаднах на блога ти 🙂 пишеш интересно и нещата, на които обикновено обръщаш внимание са такива, върху които и аз съм мислила в един или друг момент. в този смисъл ще се радвам някой път по мейл да спретнем дискусия някаквм 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


На висока планина стоях
и зовях Али, Божия лъв.
О, Али, Божи лъв, Царю човешки,
дари с радост скръбните ни сърца.

Advertisements

%d bloggers like this: