13
Май
10

Младите ще спасят Света и Светът върви на хубаво

‘Cause you can’t stop
The motion of the ocean
Or the rain from above
They can try to stop this paradise
We’re dreaming of
But you cannot stop the rhythm
Of two hearts in love to stay
You can’t stop the beat!

Hairspray

Съвършенството е грях.

Merry

Преди няколко дни гледах един много приятен гей филм – Направи Коледата гейска. Определено препоръчвам филма, особено на гей аудиторията, много е забавен и свеж… и зарежда с оптимизъм! Той ме наведе на една мисъл, едно становище, което така или иначе отдавна се оформя в главата ми – младите ще спасят Света. И още едно: Светът всъщност отива на добро.

Може и да греша, но така ми се струва: заради значителните постижения от миналия век (сексуалната революция, равноправието на жените, негрите и нехетеросексуалните, освобождаването от оковите на Църквата и прочее) днес Западната цивилизация се радва на една свободна до крайност и – може да се каже – лигава култура. Младите момичета се разкарват с най-разголващи дрешки, младите момчета приличат все повече на момичета, любовните филми и комедии са наводнили екрана, латиноамериканските сапунки също, а изкуството сякаш има нужда от нови сили. НО – нещо много важно – тази култура, която така често критикуваме, е свободна и миролюбива. Миролюбива!

С право тук могат да се изтъкнат като доста немиролюбиви пристъпите на агресия, за които чуваме често – извършвани от млади хора, искам да кажа, от рожби на Свободния Свят: съученик избива учителите и съучениците си, момче накълцва най-добрия си приятел и още вероятно няколко. Но все пак, ако погледнем по-отблизо, тези ужасни неща, за които охотно ни съобщават гадните продажни дирещи рейтинг човъркайки душите ни с всякакви гадости медии, те сякаш се случват по-често в България, с деца, израстнали в доста тъмната обстановка на 90-те, а worldwide, по света, са изключения, а изключения няма как да няма.

Макар много да обичам и аз да критикувам абсурдните и необмислени активистки групи в Нета, или пък да се гавря с до безумие водещите се по модата кифларки и фьешъни, или пък да повръщам мислено при всички песни фалшиво и изтъркано призоваващи към любов, мир и разбирателство, трябва да призная, че тази нова и масова култура, изповядвана от младите хора на планетата Земя – е сякаш най-добрата, която сме имали досега.

Първо, може и да греша, но си мисля, че в Западната цивилизация (т.е. според мен целият развит и развиващ се свят, без Африка) почти всички млади хора са академично и културно образовани, вследствие на което по-толерантни и по-малко наивни. Освен това посредтсвом Интернет и глобализацията се сформират все повече и повече групи, стремящи се към гражданстване, към опазване на Земята, на животните, към разпространение на демокрацията и мира и т.н.

Второ, младите хора масово следват мейнстрийм култура, която е общо взето повърхностна, но пък ние хората няма как в по-голямата си част да не сме овце, заложено ни е по Природа. И докато всички следват тая повърхностна масова световна култура, същата тази култура проповядва, че любовта е най-важното нещо. А тя е – поне според мен. Любовта е най-важното нещо, за да бъде човек щастлив и пълноценен, и масовата култура, която следва светът на младите, прави всичко по силите си, за да ни възпита в търсене на любов. И това е СТРАХОТНО!

Трето, младите хора сме СВОБОДНИ. Ограниченията създават напрежение в човека, те се отлагат нейде из дълбините на подсъзнанието и в един момент избиват в агресивна или пък в пасивна реакция. Нещо повече: (мисля че) ограничаваният в детството си човек е склонен да ограничава. Ограниченията убиват личното щастие и чувство за пълноценност и влошават отношенията, особено в любовта. Е, нашето поколение е свободно, или поне максимално свободно. Действително това води до някои морални сътресения, но си мисля, че това е необходимия етап преди създаването на нов морал – основан изцяло на разумните ограничения и даващ възможност все пак на всеки да бъде какъвто желае, без да вреди на другите.

Винаги съм бил убеден, че младото поколение е по-качествено от нас. Просто това е законът на природата. А възрастните, за да се самосъхранят, обивиняват младежта в какво ли не. Така е било винаги и винаги ще бъде.

Това написа някога в блога ми проф. Борислав Георгиев от НБУ, и напоследък сякаш се убеждавам, че е вярно. Не са ли хипокритикални (т.е. лицемерни, мухахахах) твърденията, че по времето на Комунизма в БГ е било по-добре, защото е имало морал, имайки предвид, че тоя морал хем е бил базиран често на страх, хем е създавал много несъвместими брачни двойки нещастни за цял живот, хем е потискал напълно нормални и дори критични човешки нужди да бъдат увовлетворени, по тоя начин обричайки хората на мълчалива разруха? Да, моралът е хубаво нещо, но Свободата – сякаш по-хубаво! Или не?

Не са ли хипокритикални и твърденията, че младите хора са се отвърнали от Бога? Да, те са се отвърнали от деспотичния Юдейски Бог и са отправили сърцата си към други богове, сред които не само тези на алчността и суетата, но още и на толерантността и гражданския активизъм.

Абе, културата върви на добре. Разбира се, има какво още да се желае, и то доста – например да се преборим с кариеризма, който за мен е най-модерната болест, но аз лично предпочитам да гледам света лигав, суетен, дебел и дори душевно слаб, но пък свободен и щастлив. Наистина, има много красота и  в силния мъж от Патриархата, и в нееманципираната жена, и в религиозния екстаз, и в още доста неща, но те всичките са налагали плащането на висока цена. А днес сме на старта на ново време и нова култура, което навярно ще създаде свой модел на красота, вероятно и стъпвайки на класическите, но по по-свободен и лек начин. Не знам… Знам, че му се радвам 🙂 На Децата на Свободния свят 🙂

Впрочем, Пловдив е пълен с Деца на Свободния свят. И на тях много се радвам, всякакви метъли, рокаджии, растафари, емота…. :))

Ще завърша с две песни – едната от края на naistina strahotnia мюзикъл Hairspray, който силно препоръчвам, а другата е една от най-умиротворените и светли песни, които зная. Цитатът от началото на постинга е взет от песента от клипчето на Hairspray, но ако не сте гледали филма, не гледайте клипчето, а гледайте филма! ;D

И тъй: You can’t stop the beat и Can you feel the love tonight! (Yeah, baby, I’m a fuckin’ DJ!)

ПС: Гледайки клипа от Hairspray (скоро ще го гледам отново) се удивлявам колко много и светло щастие и възторг има в празнуването на Свободата!! 🙂

Advertisements

3 Responses to “Младите ще спасят Света и Светът върви на хубаво”


 1. 1 LecherousQueen
  май 15, 2010 в 7:51 pm

  „Първо, може и да греша, но си мисля, че в Западната цивилизация (т.е. според мен целият развит и развиващ се свят, без Африка) почти всички млади хора са академично и културно образовани, вследствие на което по-толерантни и по-малко наивни.“

  Не мога да повярвам колко много грешиш 😀

  Based on enrolment data, about 72 million children of primary school age in the developing world were not in school in 2005; 57 per cent of them were girls. And these are regarded as optimisitic numbers.Source 6

  Nearly a billion people entered the 21st century unable to read a book or sign their names.

  source : http://www.globalissues.org/article/26/poverty-facts-and-stats

 2. 2 LecherousQueen
  май 15, 2010 в 7:51 pm

  сериозно, чети повече Vice 😀

  viceland.com
  vbs.tv

 3. май 16, 2010 в 2:23 am

  Първо, една трета от света (ок. 2 млрд. души) живеят в крайна и сериозна бедност, та не са точно в Западната цивилизация (чети Сакс :P). И второ, нямам предвид само класическото академично образование, а това образование, което имаме и от масмедиите – Дискавъри и сие, новинарски емисии, ако искаш дори популярната култура е супер шарена и ограмотява.Така де, в сравнение с преди 300-400 години, например-

  Това Вайс само ми се шматка пред очите и в Пловдив, явно е някаква нова ундерграунд мода 😛


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


На висока планина стоях
и зовях Али, Божия лъв.
О, Али, Божи лъв, Царю човешки,
дари с радост скръбните ни сърца.

Advertisements

%d bloggers like this: