18
Ян
10

Протест в София срещу чудовищен закон

Утре отново съм на протест. Този път срещу закон, предвиждащ чудовищен геноцид срещу не-престъпници в далечна страна.

Правителството на Уганда внася в своя Парламент „Проектозакон за борба с хомосексуалността“. За да ви спестя субективния си ужас от прочетеното, ето какво предвижда законът:

_____________

СМЪРТНА ПРИСЪДА за всеки, извършил хомосексуален акт повече от веднъж; извършил хомосекусален акт с лице под 18 годишна възраст; носител на вируса на HIV или болен от СПИН, извършил хомосексуален акт.

ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР за всеки, обвинен и осъден за хомосексуален акт, като обновеното определение на това понятие включва „докосване на друг човек с намерението за извършване на хомосексуален акт“.

3 ГОДИНИ ЗАТВОР за всеки, който има информация за извършител на хомосексуален акт и не е съобщил на властите в срок от 24 часа след придобиването на информацията.

– На съдебно преследване ще подлежат и угандски граждани, пребиваващи временно или постоянно извън страната, като угандското правителство ще изисква екстрадиция от държавата-приемник.

– На съдебно преследване ще подлежат и всички граждани, организации, медии и фирми, които подкрепят правата на ЛГБТ хората.

____________

Да оставим настрана колко в разрез с демокрацията и спазването на правата на човека е този закон. Но си представете – нормални млади и здрави хора, хора като вас и мен, ще бъдат гонени за своите секуални желания, които, каквото и да твърдят фундаменталистите, безкрайно рядко са въпрос на някакъв избор – когато опира до стремеж към екстравагантност. Така или иначе, тези момчета и момичета не просто ще бъдат гонени от полицията, но и ще бъдат УБИВАНИ. Представяте ли си, влюбването и секса да са забранени със закон, заплашващ със смърт!!!!!!!

Нещата обаче отиват дори по-далече. Медиите и лицата, подкрепящи по какъвто и да е начин хомосексуалните, ще бъдат също репресирани от полицията!

Защо пиша тези неща? Защото смятам, че всеки човек трябва да се опълчи срещу такава… такова… престъпление, наистина престъпление, срещу нормални, дишащи, мислещи, живи хора – като нас. Срещу бруталното стъпкване с кубинка на техния стремеж към щастие (съгласете, че и сексът, и любовта са твърде важна част за щастието). Срещу разтуптените им от страх сърца и от изпитите им лица пред възможния съд.

Протестът е утре, вторник, 19.01, от 13:30 в София, в пространството между фонтана пред Президентството, Археологическия музей и БНБ. Целта му е да окаже натиск върху Президента и Правителството ни да заклеймят публично в международното пространство това престъпление в далечна Уганда. След протеста в Парламента ще бъдат внесен официален призив към Президента, Премиера и Министъра на външните работи.

За да бъда честен, мисля, че каузата за обречена. Нашите парламентьори са твърде незагрижени за незасягащото нас, и реално надали ще направят нещо. Все пак, има надежда. Наистина може новото правителство да реши все пак да изкаже своето несъгласие с правителството в Уганда.

Има още две причини да участвам. Не като гей, а като гражданин. Защото в една добра държава трябва да има контрол над властта и този контрол може да бъде указан само от едно стабилно общество, което е обединено, когато някой сегмент от него е под удар. И колкото повече усещаме своята свързаност и се обединяваме, толкова повече расте нашата сила и вътрешната стабилност на страната. А и – съгласете се с мен – не можеш да очакваш да имаш гражданско общество, ако всеки опит за протест среща малцина привърженици в каузата. Както стана с протеста срещу закона за подслушването. Как мислите, лесно ли ще им е на този хора да организират следващ подобен протест с толкова малко наистина активни граждани? Ако ние, малките елементи, не сме активни, няма как да очакваше големите да ни защитават, наистина. За една борба трябва и тяло.

И тъй като това тяло сме ние, аз се надявам, че блогът ми ще накара някой да посети протеста. Средно на ден имам по 50-70 посещения. Дори 5 човека, посетили блога ми в краткия отрязък от днес до утре 13.30 да дойдат, ще бъде победа. Защото за протест по такава непопулярна кауза, и 5 човека ще са доста полезни за общото число и мотивиращи организаторите.

Призовавам ви наистина да дойдете. Не бъдете загрижени за Света (и България) само на думи. Ако имате пари и можете да избегнете ангажиментите си, хванете си влака/автобуса, и елате да ни подкрепите в София в 13.30. Дори да сте сами. Един човек също е важен. Бройката е това, което целят протестите. За да се покаже реална, осезаема, физическа опозиция.

Надявам се наистина да съм успял да пробудя гражданското във вас и някой да се отзове на моя апел.

Повече информация можете да намерите тук и тук. Друг начин да изразите несъгласието си и да окажете граждански натиск върху държавата, е да напишете призив до самия ни Президент – тук.

Организатори са Младежка асоциация „ЛГБТ действие“.

Advertisements

3 Responses to “Протест в София срещу чудовищен закон”


 1. 1 Tanya
  януари 19, 2010 в 10:18 am

  Не съм съгласна, че бройката е най – важна. Ако знаеш против какво протестираш, ако го усещаш като твоя кауза, резултатите ще са много по – различни. Иначе това би било поредната маса народ, изляза се само заради това, че някой им е казал нещо. После народа бил като овцете…
  Евала на младите хора, готови да излязат и да защитят позицията си, но не можеш да очакваш от всички да мислят еднакво.

 2. януари 19, 2010 в 9:40 pm

  Таня, резултатите действително са по-различни, да, но помисли – какъв народ ще бъдем, ако вместо на протести и митинги да се оорганизират само млекопроизводителите, учителите, лекарите, хомосексуалните, пенсионерите и прочее – се организирахме всички? Вместо пред скъпото НС да има 300 човека – да има 2000? Кажи! Каккъв народ щеше да сме? Нямаше ли да е прекрасно??? И нямаше ли да сме силни :]

 3. 3 гравитон
  януари 21, 2010 в 2:21 am

  Дръжте се в дясно, че ако не успеете, вижте прекарали Угандийския закон и у нас… Те тогава вече ще ни се обезлюди държавицата!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


На висока планина стоях
и зовях Али, Божия лъв.
О, Али, Божи лъв, Царю човешки,
дари с радост скръбните ни сърца.

Advertisements

%d bloggers like this: