10
Авг
09

За моята смелост и мечта

Ще уча в Пловдив. Психология. Ще живея тук, ще работя тук и ще мога да обичам моето Слънце не от разстояние.

Това ми е, общо взето, сбъдната мечта. Тя се роди преди около 11 месеца, когато прецених, че да живея в любимия си град и да съм заедно с любимия си човек си струва над това да гоня сигурното образование. Сега обаче имах дебат по skype с моя близка приятелка. Тя каза, че съм имал заложби, които не трябвало да потискам учейки в относително лошия Пловдивски Университет, заради любовта, а трябвало да получа солидно образование в София. Аз й отвърнах, че приоритетите ми са железни: любов-мечта-кариера.

За любовта е ясно. Но мечтата, каква е моята мечта? Вие не знаете. Искам да стана учител. Вдъхнови ме Dead Poets Society преди няколко години. Оттогава насам, с няколко колебания, това е моята пътеводна светлина. Искам да бъда като Mr Keating, да давам криле на учениците си, да паля, както се беше изразил някой, пламъче на интерес и вдъхновение в душите им, да бъде опора и стълб на млади хора, които са на кръстопътя на живота, където избират своя път. Искам да ги уча на това, което зная и в което вярвам, и да се Уча от тях. Искам да ходя с удоволствие и ентусиазъм на работа, да бъде обичан от тях, искам да бъде истински Учител.

В момента работя на съвсем нищожна позиция в голяма международна компания. Докато минаваше периода на работни срещи и интервюта усетих оная дяволска тръпка, изкушаваща да се влееш в потока на всички онези, плуващи към заветния хълм, наречен Успех. Успех, разбирай Кариера.

Но какво, мамка му, значи кариера? Да уча в хубав университет, да зная добре материята, на която съм се посветил, да започна работа в мощна компания и да се изкача по нейната йерархия. Да бъда уважаван като успял, например, мениджър и специалист и да бъда материално презадоволен.

Това ли е щастието? Мога да го постигна. Достатъчно умен съм, за да направя такъв вид Кариера, да. Мога да работя в Човешки ресурси и да се издигна и докажа. И какво? Какво ще получа, освен изкусителното уважение на хора, уважаващи същата тази безсмислена кауза?

Смелата Лили в мига на своя триумф в ОлимпияНе, няма да похабя потенциала си за това. Аз мога много повече. Мога да се Уча. Мога да съм Търпелив. Мога да Мечтая и мога да бъда Смел. Няма да влагам жизнената си енергия и краткото си време на този свят в нечия чужда машина за пари, някаква си монополна и колосална фирма. Не… Ще стана Учител. Ще се боря с твърдоглавието на младите, ще се боря със себе си, ще Уча и ще бъда Учен. И ще помогна на млади хора, които винаги ще имат нужда от един съвет повече. Надявам се да бъде помнен от тях с топлота и светлина, и наистина да съм им от полза. А ако избера така наречената „реализация – какво ще реализирам? Ще генерирам печалба и сигурност на нечия чужда мечта, и няма реално да помогна на никого. И ще бъде заплатено на егото ми.

Мерси!

Боже, дай ми Смелост да следвам Мечтата си! Не ми позволявай да се поддам на страха от несигурността на живота!


Виж още:
„За сълзите в очите на учителя ми“
на kristincross.
Dead Poets Society, великият филм!

Advertisements

22 Responses to “За моята смелост и мечта”


 1. 1 .chnsk
  август 12, 2009 в 6:15 pm

  Аз знам че можеш :).

 2. 2 ico
  август 12, 2009 в 7:08 pm

  But parallel by that I want to have a job that is even more important. Even if I am a world top musician, I will still want to tell the people how to open themselves and user their full potential, I will still want that other profession. A teacher. I don’t know, the more I think, the more clearly I see it – a teacher who let all of his dreams come true by lighting the spark in the young boys and girls’ hearts.

 3. август 13, 2009 в 11:19 pm

  Сърдечно ви благодаря и аз! 🙂

 4. август 16, 2009 в 4:15 pm

  Поздрави за сбъдването на мечтата ти!!!! и успех на следващите. 😀 😉

 5. 6 Mystical
  август 17, 2009 в 8:04 am

  Много добре си написал. Според мен важното е чрвек да следва мечтите си и да не се пречупва, правейки го.
  Надявам се всичко да е добре!

 6. 7 mimka EG Lovech
  август 19, 2009 в 4:26 pm

  ahhhh pavele pavele … za jalost obshtestvoto ni e takova, 4e tezi koito sledvat me4tata si bivat nakazani poradi opul4vaneto sreshty studeninata i materializma na nasheto vreme! trqbva naistina da si smel, no smelostta nqma da ti e edinstvenata nujda. Dori za da osushtestvish me4tata si se iskat pari.Mojesh da me nare4esh materialistka ili 4owek nesposoben da vidi neshtata ot druga svetlina no tova e istinata. budi razumen i ne se poddavai na mimoletni impulsi uzglejdashti kato realen blqn! 🙂

 7. 8 mimka EG Lovech
  август 19, 2009 в 4:31 pm

  … i oshte neshto: kakvo znachi d si u4itel i da davash suveti.. vqrno! mladite hora vinagi se ozovavat na krustoput no kak shte natrupash nujniq opit za da gi suvetvash. mislq 4e ti sushto trqbva da si izvyrvql tehniq put i da otdelish cennoto ot vs prejivqno! u4i psihilogiq i nau4i za 4oveshkite vzaimootnosheniq tova sushto sum sigurna 4e shte im e ot polza! :):):) uspeh .. pishi mi ako ima razvitie na neshttata skype: mariyana.nakova

 8. 9 Tanya
  август 20, 2009 в 1:16 pm

  Не мисля, че е необходимо да си изминал нечий път, за да му помогнеш та дори и да не е на кръстопът. Просто трябва да си много добър психолог и да покажеш разбиране!
  Евала, Павка!
  Ще ми се да имаше поне по един човек във всяко училище с твоите амбиции! Незнам как ще се отрази на теб преследването на тази твоя мечта, но ако успееш да повлияеш така, както искаш, на хората, то всичко си е струвало, имало е смисъл!!!

 9. август 21, 2009 в 12:42 am

  Общо взето съм съгласен с мимка. Обществото ни е гадно и те подтиска докато не те сведе на собственото си ниво и те направи прост и обикновен, без значение колко красиви идеи и мисли може да имаш и да таиш за едни по- добър свят.
  От има- няма 2 години знам за това, че искаш да станеш учител и се изненадвам и завиждам на хъса ти да се стремиш към това. Коментирали сме го и сме го обсъждали немалко пъти или поне ненакратко и знаеш, че за мен като за човек е важно какво желае другия, а ти като мой приятел получаваш цялата ми възможна подкрепа…
  Кариерата е важна, но само толкова важна е ако това ти кариерата ти е мечтата. За това по- важното – мечтай, бъди Павел 🙂

 10. 11 Kaiten
  август 21, 2009 в 6:29 pm

  Павеле, по средата ми стана толкова интересно – все едно аз съм го писал. Ще ти идвам на лекциите някой ден ! 😀 успех и повече вяра

 11. август 21, 2009 в 7:50 pm

  Познаваме ли се, Кайтен? 🙂

 12. 13 Kaiten
  август 22, 2009 в 12:27 am

  Що за въпрос :)Разбира се … само от ника ми би трябвало да се сетиш ( hint – от аниме е :> )

 13. август 22, 2009 в 9:24 am

  Някаква машина за убиване според википедиа 🙂 Не зная? 🙂

 14. 15 martin
  октомври 13, 2009 в 5:21 pm

  haresva mi mnogo na4ina ti na mislene,no v jivota 4esto se nalaga da promenq6 me4tite si i smenq6 prioritetite si!no ti jelaq uspeh i da vqrva6 v sebe si………,a i mnogo kasmeT EST.!!! 4AO

 15. октомври 21, 2009 в 4:17 pm

  Благодаря ти, бате 🙂

 16. 18 deepz00ne
  ноември 26, 2009 в 2:24 pm

  ако смяташ да си учител учещ другите че “малкото роби са приемлива цена за повече справедливост“ – по добре си стой на нищожната позиция в голямата международна компания

 17. ноември 26, 2009 в 2:49 pm

  Във всеки случай няма да ги уча, че по-малките трябва да мизрестват, защото природният закон не е „малко роби за общото благо“, а е по-силният изплува, а по-слабият се дави.

  Благодаря ти за добронамереността. Кх.

 18. декември 6, 2009 в 12:09 pm

  Само да кажа, че има и други начини освен борбата 🙂

  Аз внимавам да не ги уча какви да бъдат и какво да правят, а да мислят по-задълбочено и да вземат предвид повече неща, да могат да изследват през различни перспективи 🙂 Колкото по-отворени очи имат, толкова по-свободен избор ще направят, а аз вярвам, че по-свободният и информиран избор в крайна сметка се оказва по-добър за всички.

  Внимавай и за това, че егото ти може да бъде заплатено по различни начини. Ето, ти искаш да си учител, така както друг иска да прави много пари. Как си сигурен, че твоето желание не идва от егото? 😛 Когато човек смята, че неговите стремежи са по-благородни от тези на някой друг, рискува да бъде self-righteous.

  Освен това, имай предвид, че учениците не са бяла дъска, на която да пишеш, че някои може да са доста различни от теб, че може и да не ги разбираш достатъчно добре и да се опитваш да ги промениш към нещо, което според теб е по-добро, като вървиш срещу природата им. Което може да те доведе до случаи, в които да си на ръба да ги презираш, а може и да прехвърлиш този ръб.

  Добрите намерения не винаги гарантират отиване в рая.

 19. 21 alexandra
  януари 9, 2010 в 9:47 pm

  Написаното ме трогна!
  Радвам се,че има толкова уверени хора!
  Следвай мечтата си!
  Бъди горд със себе си,защото си различен!
  Искрени адмирации!
  Успех и се надявам да промениш нечий живот!

 20. януари 10, 2010 в 3:15 am

  Благодаря ти, Александра, много мило! 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


На висока планина стоях
и зовях Али, Божия лъв.
О, Али, Божи лъв, Царю човешки,
дари с радост скръбните ни сърца.

Advertisements

%d bloggers like this: