01
Ноем
07

Америка губи своята изключителност

Георги Георгиев
Bulgarian Post
29.10.2007 г.

Само допреди няколко години САЩ бе страната, която се възприемаше от останалия свят като символ на свободата. От началото на XX след като Удроу Уилсън представя своите 14 точки, САЩ се ангажират да бъдат “пътеводна светлина” за всички народи, които искат да живеят свободно, на принципите на либералната демокрация. От няколко години обаче САЩ все повече изоставят своята най-голяма ценност. Това е в следствие на промяната на американското общество, което все повече се затваря в себе си и все по-малко харесва чужденците.

Американският народ винаги се е възприемал като уникален. Причините за това са много и повечето основателни.

Усещането за уникалност не идва от политическата система или мощната икономика или армия. Уникалността на американците се крие в една много характерна тяхна черта. Отношението към другия. Американците уважават и насърчават различието. За разлика от Европа, която в момента се опитва институционално да развие този тип отношения между хората, в САЩ всичко се получава естествено и от само себе си.

Американците затягат границите на индивидуалната свобода

През последните години обаче нещата се променят. САЩ, която допреди едно десетилетие бе пример за повечето страни стремящи се към демокрация, сега драматично губи своето лидерство.

В момента границите на индивидуалната свобода в САЩ все повече се затягат. По голямата част от американците стават все по-консервативни. Те се противопоставят на абортите и гей-браковете. Тези два проблема са крайъгълни камъни в битката между претендентите за президентския стол.

Кандидатите на Републиканската и Демократическата партия са много внимателни в изказванията си по тези теми. Всеки, който се обяви в подкрепа на гей-браковете например си спечелва унищожителна критика в медиите.

Според последните социологически проучвания едва 49% от американците определят абортите като приемливи. За сравнение в Европа около 60% от гражданите смятат, че абортите са нещо нормално.

Американското общество се затваря в себе си

Според проучване на Pew Global Attitudes, направено миналата седмица, американците все по-малко харесват чужденците. Изследването, което измерва отношението на гражданите на дадена страна към чужденците в нея обхваща 47 държави. Според данните на Pew Global Attitudes, едва 59% от американците имат положително отношение към чуждите граждани в своята държава.

За сравнение в страни, където демокрацията и либералните отношения са на много по-ниско ниво, чужденците се радват на много по-голяма почит. В Китай 95% от хората харесват чужденци. 88% от германците също са категорични, че нямат нищо против чуждите граждани в страната си. В България “гостите’ са добре приети от 87% от гражданите.

От всички 47 страни в това проучване само Египет е по-лошо настроен от САЩ към чуждите граждани.

Изследването установява, че това негативно отношение рефлектира сериозно и на международния бизнес. Според анализаторите САЩ бавно, но драматично губи все повече своите доскоро непоклатими позиции.

Те се заемат от страни, където доскоро принципите на западната демокрация бяха приемани със смях. Китай, Индия, Бразилия и Бангладеш отварят широко вратите си за чужди инвестиции. В тези страни мултинационални компании контролират над 75% от търговията. Това изстрелва икономиките им в невъобразими висоти. Все по-повече компании предпочитат да инвестират в Близкия Изток отколкото в САЩ.

Американците от своя страна се отнасят много подозрително към чуждите компании на своя територия. Като цяло административните пречки за започване на бизнес стават все по-сериозни, а самото общество е твърде недоверчиво към бизнеса, който няма американски произход.

Това намалява позициите на американската икономика. В момента от 10 те най-богати мъже в света едва двама са американци, нещо твърде странно, като се има предвид, че САЩ имат най-развитата икономика.

Журналистът от Newsweek, Фарид Закария, коментира, че американците очакват от останалия свят да приема американския бизнес с отворени обятия, като същевременно силно негодуват, когато чужда компания стъпи на американския пазар.

Освен, че вече не харесват чужденци американците стават все по-критични и към правата на емигрантите, нещо твърде странно като се има предвид генезиса на американския нация.

Според гореспоменатото проучване, традиционно обвиняваните в ксенофобство французи и германци са много по-добре настроени към емигрантите в собствената си страна, отколкото американците.

Според Фарийд Закария всички тези показатели за промяната в американското общество са твърде сериозни.

“Америка е длъжна да запази своята уникалност. Задачата на политическите лидери е да направят така, че американците да не се затварят в себе си, а да разберат останалия свят. Новата американска администрация ще има изключително трудната задача да обясни накъде се развива светът и как САЩ ще се впишат в него.

За съжаление нито един от
кандидатите за президент не прави това. Те стимулират точно обратните тенденции. Републиканците се чудят как да разпалят обществения страх от чужденците и имигрантите. Демократите от своя страна пък демонизират и критикуват свободната търговия. Те гледат твърде критично на чуждестранния инвеститорски интерес. Всичко това допринася американците да се затворят вътре в себе си и да останат слепи за промените, които настъпват навсякъде по света”, коментира Закария на страниците на Newsweek.


Advertisements

0 Responses to “Америка губи своята изключителност”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


На висока планина стоях
и зовях Али, Божия лъв.
О, Али, Божи лъв, Царю човешки,
дари с радост скръбните ни сърца.

Advertisements

%d bloggers like this: